Nederland is wereldkampioen verzekeren. Wij zijn namelijk het best én meest verzekerde land ter wereld. Nederlanders zijn zelfs massaal oververzekerd! (bron + bron + bron) Natuurlijk is het volkomen begrijpelijk dat je graag goed verzekerd bent, want je wilt niet onverhoopt met een onbetaalbare zorgnota, buitensporige schadeclaim of bestelautoverzekering zonder dekking worden opgescheept. Ook wil je voorkomen dat je eigenhandig opdraait voor reparaties aan je auto of woning waarvoor je het geld helemaal niet achter de hand hebt.
Echter kun je het tegenwoordig zo gek maken als je zelf wilt; indien gewenst kun je zélf je neus verzekeren, zolang je er maar voor wilt betalen. Op een gegeven moment zal je echter keuzes moeten maken en tot op zekere hoogte risico’s durven lopen. Want hoeveel zin heeft het om een inkomensverzekering af te sluiten terwijl je jouw volledige inkomen uitgeeft aan verzekeringspremies?! Ook bestelauto’s kun je extreem sober óf enorm uitgebreid verzekeren. Hieronder bespreken we waarop je moet letten bij het afsluiten van een bestelautoverzekering…
Premie c.q. prijs
Allereerst is het belangrijk om goed te kijken naar de prijs van een bestelautoverzekering. Er zijn namelijk nogal wat verschillende aanbieders die tegen uiteenlopende premies bestelautoverzekeringen aanbieden. Er zijn opvallend goedkope bestelautoverzekeringen, maar deze dekken doorgaans een zéér beperkt aantal soorten c.q. typen schades. Een kale WA-bestelautoverzekering dekt zelfs alléén schades die met de verzekerde bestelauto worden toegebracht aan derden! In dat geval is schade áán de eigen verzekerde bestelauto dus überhaupt niet gedekt.
Toch is het ook niet zo dat een dure bestelautoverzekering per definitie een hele ruime dekking biedt. De ene bestelautoverzekering heeft simpelweg een véél betere prijs-kwaliteitverhouding dan de andere. Dankzij onze geautomatiseerde bestelautoverzekeringsvergelijkingsmodule maak je in een mum van tijd een objectieve premievergelijking voor een bestelautoverzekering die het best bij jouw bestelauto past.
Dekkingsgraad bestelatautoverzekering
Zoals al eerder aangegeven, is het van belang dat je goed beseft wát de dekkingsvorm is van jouw bestelautoverzekering. De dekkingsgraad bepaalt voor wélke schadeoorzaken jouw auto verzekerd is. Zo kan schade ontstaan door aanrijding, van de weg raken, te water raken, kortsluiting, brand, storm, hagel, overstroming, lawine, aardbeving, natuurgeweld, wilde of loslopende dieren, transport, inbraak, diefstal, vandalisme, joyriding, et cetera. Daarnaast geldt een maximering qua dekkingsbedrag. Dit is het maximale schadebedrag dat in een bepaalde situatie wordt uitgekeerd.
Hoe uitgebreider de hoofddekking, des te meer van bovengenoemde schadetypes gedekt zijn en hoe hoger de maximale . Daarnaast zijn er allerlei aanvullende bijdekkingen waarmee je nóg meer verschillende schadesituaties en bijkomende financiële verzekeringsrisico’s kunt afdekken. Natuurlijk geldt: hoe meer risico’s worden afgedekt, des te hoger de maandpremie zal oplopen.
Het is dan ook raadzaam om vooral te betalen voor die dingen die jij in jouw specifieke situatie écht noodzakelijk acht. Loop je bijvoorbeeld veel risico op schade aan het eigen voertuig? Sluit dan allriskdekking af. Kans op juridische beslommeringen? Vergeet de aanvullende verkeersrechtsbijstand niet. Ben jij qua inkomen afhankelijk van jouw auto? Zorg ervoor dat vervangend vervoer gedekt is. Is jouw auto spiksplinternieuw? Overweeg een nieuwwaarderegeling. Heb je aan het eind van je geld altijd nog een stukje maand over? Koop indien mogelijk je eigen risico af. Heb je veel dure spullen in jouw bestelauto liggen? Dan kan een eigen-vervoerverzekering uitkomst bieden. Enzovoorts, enzovoorts.
Contractduur
Naast de prijs die je betaalt, kan ook de contractduur relevant zijn. Bij alle bestelautoverzekeringen heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Bij sommige verzekeraars is jouw bestelauto vervolgens op elk moment opzegbaar. Er zijn echter ook verzekeraars die een minimale contracttermijn van een jaar aanhouden. Misschien niet het belangrijkste punt, maar wel potentieel ingrijpend.