Selecteer een pagina


Een auto leasen voor je eenmanszaak is overzichtelijk. Je hoeft als ondernemer dan geen grote investering te doen. Maar je betaalt per maand een vaststaand bedrag. Zelfs brandstof zit vaak inbegrepen in het leasecontract. En het maakt indruk op je klanten. Zeg nu zelf, wat oogt beter: een oude of jonge bedrijfsauto?

 

Wanneer is welke leasevorm aantrekkelijk?

Er zijn twee leasevormen: operational en financial lease. Het helpt de verschillen goed voor ogen te hebben. Dat maakt het makkelijker de juiste vorm te kiezen.

Operationeel leasen is zakelijk huren. Dat komt omdat je geen eigenaar bent of wordt van de auto. Voordeel is wel dat extra kosten in de leasesom zitten. Zo zitten normale uitgaven voor onderhoud en verzekeringen in de prijs. Wil je de auto na de leaseperiode houden? Dan kan dat.

Kies je financial lease dan wordt de auto zeker van jou. De aankoop kost flink geld, wel is de btw van de aanschafprijs aftrekbaar. De duur van het contract staat gelijk aan de economische waarde van de auto. Je bedrijfsauto is dan na verloop van het contract economisch afgeschreven.

 

Bereken wat beter is: een auto kopen of leasen

De voordelen van een auto leasen ten opzichte van kopen per onderdeel:

    • Leasekosten zijn financieel aftrekbaar.
    • Geld kun je maar één keer uitgaven. Door geen hoge aanschafprijs te betalen is er meer ruimte om te investeren in je bedrijf.
    • Belasting: een leaseauto met grijs kenteken heeft BPM-vrijstelling.

Bij een auto leasen voor je eenmanszaak heb je een ondernemersverklaring nodig. Daarmee toon je aan minimaal voor 10 procent zakelijk te rijden. Bereken voor je zelf wat gunstiger is. Heb je weinig geld? Dan ligt leasen voor de hand. Ga wel op onderzoek uit om te kijken welke leasemaatschappij het beste bij je onderneming en situatie past. De bekende kleine lettertjes maken vaak het verschil.

Zelf je bedrijfsauto verzekeren is vaak nodig als je kiest voor financial lease.