Auto leasen voor eenmanszaak: aantrekkelijk voor ZZP’ers

auto leasen eenmanszaak

Een auto leasen voor je eenmanszaak brengt zekerheid en overzichtelijkheid. Je hoeft als ondernemer niet direct een grote investering te doen. Je betaalt per maand een vaststaand bedrag. Zelfs brandstof en onderhoud zitten vaak inbegrepen in het leasecontract. En het maakt indruk op je klanten, want zeg nu zelf… Wat maakt meer indruk: een oud barrel of een spiksplinternieuwe bedrijfsauto?

Wanneer is welke leasevorm aantrekkelijk?

In beginsel zijn er —óók voor ZZP’ers— twee verschillende leasevormen: operational lease en financial lease. Het helpt e verschillen goed voor ogen te hebben. Dat maakt het immers gemakkelijker de juiste leasevorm te selecteren.

Operationeel leasen is zakelijk huren. Dat komt omdat je geen eigenaar bent óf wordt van de geleasede auto. Voordeel is wel dat aanvullende kosten in de leasesom zitten. Zo zitten reguliere auto-gerelateerde uitgaven voor o.a. onderhoud en autoverzekeringspremie bij de leaseprijs inbegrepen. Wil je de auto na de leaseperiode houden? Dan kan dat.

Kies je voor financial lease? Dan wordt de auto zeker van jou. De aankoop kost flink geld; wel is de btw van de aanschafprijs aftrekbaar. De duur van het leasecontract staat gelijk aan de economische waarde van de auto. Je bedrijfsauto is dan na afloop van het contract economisch afgeschreven.

Bereken wat beter is: een auto kopen of leasen

De voordelen van een auto leasen ten opzichte van kopen per onderdeel:

  • Leasekosten zijn financieel aftrekbaar.
  • Geld kun je maar één keer uitgaven. Door geen hoge aanschafprijs te betalen, is er meer ruimte om te investeren in je bedrijf.
  • Belasting: een leaseauto met grijs kenteken heeft BPM-vrijstelling.

Bij een auto leasen voor je eenmanszaak heb je een ondernemersverklaring nodig. Daarmee toon je aan minimaal voor 10 procent zakelijk te rijden. Bereken voor jezelf wát gunstiger is. Heb je weinig liquide middelen? Dan ligt leasen voor de hand.

Ga als ZZP’er wel op onderzoek uit om te kijken welke leasemaatschappij het best bij je onderneming en persoonlijke situatie past. De bekende kleine lettertjes maken vaak het verschil. Zélf je bedrijfsauto verzekeren, is vaak nodig als je kiest voor financial lease.

KVK 16042333 | WFT-vergunning 12013756 | ©Goedkopebestelautoverzekering.nl 2004-2024