Selecteer een pagina


Wat komt er kijken bij een autoverzekering op naam van een BV? Zorg dat je goed geïnformeerd een passende verzekering afsluit. Na het lezen van deze 10 stappen weet je hoe je een auto verzekert op naam van de BV.

 

Stap 1: tenaamstelling op naam BV?

Staat of komt je auto op naam van de BV? Voor een zakelijke verzekering moet het kenteken van je auto namelijk op naam van de BV staan (of komen). Het is anders niet mogelijk om je autoverzekering op naam van de BV af te sluiten. Dat werkt zo omdat een kentekenhouder de verzekeringsplicht heeft.

 

Stap 2: juiste soort autoverzekering

Binnen de autoverzekeringen zijn er twee smaken. Voor ‘gewone’ auto’s zijn er de personenautoverzekeringen, voor bestelauto’s de bestelautoverzekeringen. Een bestelauto herken je aan de eerste letter van het kenteken: dat is een B of V. Bestelauto’s hebben voor de belasting vaak een grijs kenteken.

 

Stap 3: altijd zakelijk gebruik

Bij het berekenen van de premie zal gevraagd worden om het gebruik van je auto. Bij een auto op naam van de BV hoort altijd zakelijk gebruik. Want bij particulier mag je niet zakelijk rijden. Het voordeel van zakelijk gebruik is dat privéritten dan óók zijn verzekerd. Geef daarom zakelijk gebruik op.

 

Stap 4: exclusief btw verzekeren

Een schade-uitkering kan door een verzekeraar inclusief of exclusief btw worden uitgekeerd. Kan je als ondernemer btw verreken? Kies dan bij btw verrekenen ’ja’. Als catalogus- en dagwaarde houdt de verzekeraar dan een lager bedrag aan (zonder btw). Dat is gunstig voor je premie.

 

Stap 5: schadevrije jaren op naam BV?

Bij iedere autoverzekering wordt gevraagd hoeveel schadevrije jaren je hebt. Ze bedoelen dan schadevrije jaren die je met een vorige verzekering hebt opgebouwd. Heb je niet eerder een autoverzekering op naam van de BV gehad? Dan heb je 0 schadevrije jaren, behalve als je bereid bent om privé opgebouwde jaren over te zetten naar de BV.

 

Stap 6: relatie bestuurder tot de BV

In het kader van fraudebestrijding wil een verzekeraar weten wat de relatie is tussen de hoofdbestuurder en je BV. Uiteraard is er bij een BV een eigenaar, met of zonder werknemers. Zolang er een logisch verband is tussen je BV en de hoofdbestuurder zal een verzekeraar de opgegeven bestuurder goedkeuren.

 

Stap 7: welke basisdekking kies je?

Bij autoverzekeringen kan je kiezen uit drie basisdekkingen, maar welke kies je? Bij WA heb je alleen de verplichte dekking. Eigen schade is dan niet verzekerd. Vanaf beperkt casco is eigen schade deels wél verzekerd, namelijk ruitschade, natuurschades en diefstal. Bij volledig casco (allrisk) is ook schade bij eigen schuld gedekt.

 

Stap 8: belangrijke aanvullingen

Je kan bij het afsluiten van de autoverzekering voor je BV kiezen voor drie dekkingen. Bij WA wordt alleen andermans schade vergoed. Met WA beperkt casco heb je dekking voor o.a. ruitschade en diefstal. Tot slot is er volledig casco (allrisk), dan krijgt de BV zelfs bij eigen schuld een schadevergoeding.

 

Stap 9: aanvragen en directe dekking

Heb je een (bestel)auto zojuist op naam van de BV gezet? Dan geef je als ingangsdatum de dag van vandaag op. Let op, bij een overstap heb je meestal te maken met een maand opzegtermijn. Pas daar eventueel de ingangsdatum op aan. Kies voor een soepele overstap de juiste datum in de toekomst (bijv. 1 maand vooruit).

 

Stap 10: bedenktijd en opzeggen

Tijdens het doorlopen van het aanvraagproces krijg je nog wat onbesproken vragen. Zo wil iedere verzekeraar de meldcode van je auto weten. Deze vindt je op het overschrijving- en kentekenbewijs. Verder vragen ze om je rekeningnummer en het schadeverleden. Zodra je alles hebt ingevuld kan je de aanvraag indienen.

 

Autoverzekering BV: ben je meteen verzekerd?

Na het afsluiten van je verzekering zie je meteen op het scherm of je auto is verzekerd. Dat heet voorlopige dekking. Het wil zeggen dat je zakelijke auto op basis van de opgegeven informatie geaccepteerd wordt. Is er geen voorlopige dekking? Dan krijg je na een beoordeling alsnog binnen een paar werkdagen reactie.