Autoverzekering voor BV: besloten vennootschap

autoverzekering BV

Wat komt er kijken bij een autoverzekering op naam van een BV? Zorg dat je goed geïnformeerd een passende verzekering afsluit. Na het lezen van deze 10 stappen weet je hoe je een auto verzekert op naam van een BV.

Stap 1: tenaamstelling op naam BV?

Staat je auto op naam van de BV of komt deze eerdaags op naam van de BV te staan? Voor een zakelijke verzekering moet het kenteken van jouw auto namelijk op naam van de BV staan. Anders is het niet mogelijk om je autoverzekering op naam van de betreffende BV af te sluiten. Dat is zo omdat de kentekenhouder de wettelijke verzekeringsplicht draagt.

Stap 2: juiste soort autoverzekering

Binnen de autoverzekeringsmarkt gelden twee hoofdcategorieën. Voor ‘gewone’ personenauto’s zijn er personenautoverzekeringen; voor bestelauto’s zijn er bestelautoverzekeringen. Een bestelauto herken je aan de eerste letter van het kenteken: dat is dan een B of een V. Bestelauto’s hebben voor de belasting vaak een grijs kenteken, hetgeen —afhankelijk van het actuele belastingstelsel— bepaalde belastingvoordelen met zich mee kan brengen.

Stap 3: altijd zakelijk gebruik

Bij het berekenen van de premie zal gevraagd worden om het gebruik van je auto. Bij een auto op naam van de BV hoort altijd zakelijk gebruik. Want bij particulier gebruik mag je niet zakelijk rijden. Het voordeel van zakelijk gebruik is dat privéritten óók verzekerd zijn. Geef daarom te allen tijde zakelijk gebruik op, dan is privégebruik automatisch meeverzekerd.

Stap 4: exclusief btw verzekeren

Een schade-uitkering kan door een verzekeraar inclusief of exclusief btw worden uitgekeerd. Kan jij als ondernemer btw verrekenen? Kies dan bij btw verrekenen ’ja’. Als catalogus- en dagwaarde houdt de verzekeraar dan een lager bedrag aan (exclusief btw). Dat is gunstig voor je premie, aangezien ook het verzekerde bedrag exclusief btw wordt ingeschaald. (bron)

Stap 5: schadevrije jaren op naam BV?

Bij iedere autoverzekering wordt gevraagd hoeveel schadevrije jaren je hebt. Ze bedoelen dan schadevrije jaren die je met een vorige autoverzekering hebt opgebouwd. Heb je niet eerder een autoverzekering op naam van de BV gehad? Dan begin je met nul schadevrije jaren, waardoor de aanvankelijke premie relatief duur uitpakt.

Heb je privématig schadevrije jaren opgebouwd? Dan kun je er desgewenst voor kiezen om de betreffende jaren af te dragen aan jouw BV. Let wel: de jaren kun je dan NIET meer inzetten op jouw privéauto. Schadevrije jaren kunnen namelijk maar op één auto tegelijkertijd worden ingezet.

Stap 6: relatie bestuurder tot de BV

In het kader van fraudebestrijding wil een verzekeraar weten wat de relatie is tussen de hoofdbestuurder van de te verzekeren auto en jouw BV. Uiteraard is er bij een BV een eigenaar, met of zonder werknemers. Zolang er een logisch verband is tussen de BV enerzijds en de hoofdbestuurder anderzijds zal een verzekeraar de opgegeven bestuurder goedkeuren. Is er sprake van meerdere regelmatig bestuurders, dan kan dit de situatie compliceren.

Stap 7: welke basisdekking kies je?

Ook bij autoverzekeringen voor een BV kan worden gekozen uit drie basisdekkingen, maar welke kies je? Bij WA-Basis heb je alleen de wettelijk verplichte dekking waarmee uitsluitend schades worden gedekt die met jouw voertuig worden toegebracht aan derden. Schade aan het eigen voertuig is hiermee NIET gedekt.

Met WA-Extra (BC: Beperkt Casco) zijn ook bepaalde schades aan de eigen auto gedekt die buiten jouw schuld zijn ontstaan (brand, storm, diefstal, braak e.a.). Een allriskverzekering (VC: Volledig Casco) dekt óók schuldschades aan de eigen auto, bijvoorbeeld door botsen, slippen, van de weg raken of te water raken.

Stap 8: belangrijke aanvullingen

Bovenop de basisdekking (WA, BC óf VC) kun je desgewenst aanvullende bijdekkingen afsluiten. Hierbij valt te denken aan een inzittendenverzekering, accessoiresverzekering, eigen-vervoerverzekering, verkeersrechtsbijstandsverzekering of pechhulpverzekering. Voor zakelijke bestelauto’s kunnen ook vervangend vervoer, vrije herstelkeuze, nieuwwaardegarantie en no-claimbescherming zéér gunstig uitpakken. Hoe meer risico’s worden afgedekt, des te hoger de maandpremie voor jouw BV zal uitpakken.

Stap 9: aanvragen en directe dekking

De ingangsdatum van een bestelautoverzekering kan doorgaans handmatig worden geselecteerd. Het is belangrijk dat auto’s die op naam van jouw BV staan te allen tijde WA-dekking hebben gehad. Dus ga je vandaag een bestelauto voor jouw BV tenaamstellen? Laat de autoverzekering dan direct ingaan. Of beter nog: regel de bestelautoverzekering van tevoren! Als de tenaamstelling volgende week plaatsvindt, regel dan vandaag de bestelautoverzekering en zet de ingangsdatum op volgende week. Zo voorkom je een onverzekerde periode die mogelijkerwijs tot problemen leidt.

Stap 10: bedenktijd en opzeggen

Tijdens het doorlopen van het aanvraagproces krijg je nog wat onbesproken vragen. Zo wil iedere verzekeraar de meldcode van jouw personenauto of bestelauto weten. Deze vind je terug op het overschrijvingsbewijs en kentekenbewijs. Verder zal men vragen om jouw bankrekeningnummer zodat men de periodieke premie kan afschrijven.

Ook zal men vragen naar het eventuele schadeverleden en strafrechtelijk verleden van de hoofdbestuurder. Een probleemhistorie kán het aanvraagproces bemoeilijken, maar gelukkig hebben we bij GoedkopeBestelautoverzekering.nl een oplossing voor iedere situatie! Kom je niet door de aanvraagprocedure, neem dan even telefonisch contact met ons op!

Autoverzekering BV: ben je meteen verzekerd?

Na het afsluiten van jouw bestelautoverzekering zie je direct op je scherm of de auto van jouw BV verzekerd is. Dit heet voorlopige dekking en betekent dat de auto in kwestie verzekerd de weg op mag op basis van de door jou verstrekte informatie. Zonder expliciete afgifte van voorlopige dekking is er géén sprake van voorlopige acceptatie. Je krijgt dan binnen enkele werkdagen alsnog definitief uitsluitsel, maar mag in de tussentijd nog niet de openbare weg op.

KVK 16042333 | WFT-vergunning 12013756 | ©Goedkopebestelautoverzekering.nl 2004-2024