Grijs kenteken verzekeren

grijs kenteken particulier gebruik

Grijze kentekens zijn niet afwijkend van kleur; ze zijn al zéér geruime tijd geel. Een grijs kenteken betekent simpelweg dat er sprake is van een bestelautokenteken, hetgeen begint met een B of een V. Voor bestelauto’s gelden afwijkende regelingen qua voertuigindeling, laadvermogen en belasting.

Grijs kenteken verzekeren met bestelautoverzekering

Ook qua autoverzekering gelden afwijkende regels en richtlijnen. Voor een bestelauto kan allereerst niet zomaar een reguliere particuliere personenautoverzekering worden afgesloten. Omdat een grijskentekenauto in veruit de meeste gevallen zakelijk wordt gebruikt, geldt een zakelijke autoverzekering. Los van het gebruik (particulier versus zakelijk versus gemengd) moet voor een bestelauto sowieso een bestelautoverzekering worden afgesloten. Privégebruik op een zakelijke bestelautoverzekering is wel toegestaan; zakelijk gebruik op een particulier bestelautoverzekering niet.

Premiefactoren grijskentekenverzekering

Een bestelauto is beduidend zwaarder dan de gemiddelde personenauto en vaak ook nog eens zwaarbeladen. Dus rijd je met zo’n bestelwagen ergens tegenaan, dan zal schadeherstel relatief kostbaar zijn. Het WA-deel van een doorsnee bestelautopremie is dan ook relatief prijzig.

Daarnaast zijn bestelauto’s meestal duurder in aanschaf. Dus is jouw bus casco verzekerd? Dan zal de verzekeraar een fiks bedrag moeten uitkeren bij aanrijdingsschade of totaalverlies. Vandaar dat ook de cascopremie voor bestelauto’s gemiddeld hoger ligt.

Tot slot zit je met het gebruik van een bestelauto. Met een bus worden doorgaans érg veel kilometers gemaakt, hetgeen de kans op aanrijdingen vergroot. Als er óók nog eens sprake is van intensief goederenvervoer of personenvervoer (koerier, taxi e.a.) is het verzekeringsrisico des te groter.

In een grijskentekenauto rijden soms ook nog meerdere regelmatig bestuurders, hetgeen het risico voor de verzekeraar nóg verder vergroot. Dit zijn de belangrijkste premie-verhogende factoren voor wat betreft grijskentekenverzekeringen.

Aandachtspunten grijs kenteken op particulier gebruik

Hoewel bestelauto’s in veruit de meeste gevallen bedrijfsmatig worden ingezet, is particulier gebruik gewoon toegestaan. Zolang je geen bedrijf op naam hebt staan, kun je de bestelauto dan echter uitsluitend particulier verzekeren. Hoewel dit in 100% geoorloofd is, kan dit problemen opleveren. Niet alle verzekeraars bieden namelijk particuliere bestelautoverzekeringen aan.

Een grijs kenteken verzekeren op particulier gebruik doe je bij ons eenvoudig online. Zolang er geen bedrijf gevestigd is op jouw woonadres is de kans groot dat je de acceptatieprocedure feilloos doorloopt. Tenzij er sprake is van een uitzonderlijk gebruiksrisico zoals taxivervoer, rijles, autoverhuur of koeriersdiensten. Of als er sprake is van een probleemverleden ten aanzien van o.a. wanbetaling, strafblad, rijontzegging of claimgedrag.

De premie die je voorgeschoteld krijgt voor het verzekeren van een grijs kenteken op particulier gebruik is afhankelijk van meerdere factoren. Premiebepalende aspecten zijn onder meer:

  • Basisdekking
  • Bestuurdersleeftijd
  • Schadevrije jaren
  • Voertuiggewicht
  • Woonplaats
  • Eigen risico
  • Aanvullende bijdekkingen
  • Dagwaarde / cataloguswaarde

Bereken de goedkoopste bestelautoverzekering met behulp van onze geavanceerde vergelijkingsmodule en sluit deze direct via internet af. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te goedkoper de autoverzekering. Maar welk gebruik geef je op? Alléén bij 100% privégebruik kun je particulier gebruik opgeven. Zakelijk gebruik is namelijk uitgesloten op een particuliere bestelautopolis, waardoor bij schade niets wordt uitgekeerd.

Redenen particulier gebruik van grijs kenteken

Autoverzekeraars willen er zo zeker mogelijk van zijn dat een particulier verzekerde auto ook écht alleen maar privématig wordt gebruikt. Zoals hierboven beschreven, brengt zakelijk gebruik namelijk een verhoogd verzekeringsrisico met zich mee. Vandaar dat veel autoverzekeraars vragen naar de vorm van het particuliere gebruik van een bestelauto.

Een praktische auto hebben, kan simpelweg een reden zijn waarom je als consument een bestelauto met grijs kenteken verzekert voor particulier gebruik. Voor de doorsnee verzekeringsmaatschappij zal dit antwoord echter niet volstaan. Men wil graag weten of je de bestelauto gebruikt vanwege een bepaalde hobby, sport, huisdier of handicap.

Als ondernemer een grijs kenteken particulier verzekeren

Veel verzekeraars doen moeilijk over verkapt zakelijk gebruik. Voor ondernemers is het zodoende lastig om een grijs kenteken te verzekeren voor particulier gebruik. Het komt zelfs voor dat verzekeraars jouw grijskentekenauto alléén willen accepteren als er op jouw woonadres geen bedrijf gevestigd is in de databank van de Kamer van Koophandel. Is dit wel het geval, dan is leasen wellicht een optie. In dat geval kan de bestelautoverzekering wellicht worden geregeld door de leasemaatschappij.

Door op onze site goed te vergelijken kom je bij de juiste aanbieders uit; zowel voor zakelijk als gemengd als privégebruik.

KVK 16042333 | WFT-vergunning 12013756 | ©Goedkopebestelautoverzekering.nl 2004-2024