In 10 stappen sluit je al een verzekering af voor je bestelbus. We leggen je per stap uit wat er bij komt kijken. Je kan dan zonder zorgen je bestelauto verzekeren.
Stap 1: een ‘grijs’ kenteken auto
De eerste letter op het kenteken van een bestelbus is een B of V. In de volksmond zeggen we dan dat de auto een ‘grijs’ kenteken heeft. Een grijs kenteken kan alleen verzekerd worden met een bestelbusverzekering. Dat is een verzekering speciaal voor bestelbussen.
Stap 2: het juiste gebruik opgeven
Een autoverzekeraar wil weten of je een bestelbus particulier of zakelijk gebruikt. Bij een gecombineerd gebruik geef je zakelijk op, want als particulier rijden is dan ook verzekerd. Andersom gaat dat niet op. Bij particulier gebruik is zakelijk rijden niet verzekerd toegestaan.
Stap 3: wel of geen btw verrekenen
Kies je voor zakelijk gebruik? Dan heb je de mogelijkheid om wel of niet de btw te verrekenen. Als je btw kan verrekenen dan verzeker je de bedrijfsauto exclusief btw. Dat is gunstig voor de premie, want de dagwaarde van de auto is dan lager. Een schade wordt dan exclusief btw aan je uitgekeerd.
Stap 4: aantal kilometers per jaar
De hoogte van de premie wordt onder andere bepaald door het gebruik. Het gaat dan niet alleen om privé of zakelijk rijden maar ook om het aantal kilometers per jaar. Meestal betekent meer kilometers maken een hogere premie, maar bij sommige verzekeraars maakt het geen verschil.
Stap 5: hoeveel schadevrije jaren?
Per verzekering bouw je schadevrije jaren op. Is er pas een autoverzekering opgezegd, of ga je dat op korte termijn doen? Dan kan je de schadevrije jaren meenemen naar de nieuwe bestelbusverzekering. Is de bestelbus een extra auto (naast een privéauto)? Dan start de verzekering op nul schadevrije jaren.
Stap 6: adresgegevens verzekering
Bij het berekenen van de premie zal gevraagd worden om je postcode. Gebruik je de bus privé en zakelijk? Geef dan het zakelijke adres op, want verzekeraars zien dat als het ‘risicoadres’. Dat is het adres wat maatschappijen aanhouden als premiefactor.
Stap 7: geboortedatum bestuurder
De leeftijd van de hoofdbestuurder beïnvloed de hoogte van de premie. Verzekeraars vragen je de meest regelmatige bestuurder op te geven. Meestal is dat dezelfde persoon als de eigenaar van de auto. Soms is het iemand anders, namelijk een partner of werknemer.
Stap 8: Welke dekking ga kiezen?
Je kan bij het afsluiten van de bestelbusverzekering kiezen voor drie dekkingen. Bij WA wordt alleen andermans schade vergoed. Met WA beperkt casco heb je dekking voor o.a. ruitschade en diefstal. Tot slot is er volledig casco (allrisk), dan krijg je zelfs bij eigen schuld een schadevergoeding.
Stap 9: de juiste ingangsdatum
Heb je de bestelbus net op naam gezet? Dan geef je als ingangsdatum de dag van vandaag op. Bij een overstap heb je vaak te maken met een opzegtermijn. Pas daar de ingangsdatum op aan. Kies voor een soepele overstap de gewenste datum in de toekomst (bijv. 1 maand vooruit).
Stap 10: voorlopige dekking aanvragen
Tijdens het doorlopen van het aanvraagproces krijg je nog wat onbesproken vragen. Zo wil de verzekeraar de meldcode van de auto weten. Deze vindt je op het overschrijving- en kentekenbewijs. Verder vragen ze om je rekeningnummer en het schadeverleden. Zodra je alles hebt ingevuld kan je de aanvraag indienen.
Is jouw bestelbus direct verzekerd?
Na het afsluiten van de verzekering zie je meteen op het scherm of je bestelbus is verzekerd. Dat heet voorlopige dekking. Het wil zeggen dat je bedrijfsauto op basis van de opgegeven informatie geaccepteerd zal worden. Is er geen voorlopige dekking? Dan krijg je na een beoordeling alsnog binnen een paar werkdagen reactie.