Selecteer een pagina

Overweeg je een bestelauto aan te schaffen? Dan is het goed te weten welke fiscale voordelen er zijn. De belangrijkste voorwaarden hebben we op een rij gezet. Waar kan jij voordeel behalen?

 

Vijf soorten bestelauto’s

Bestelauto’s zijn er in grofweg vijf smaken. De bekendste zijn de grote (verhuis)bussen. Een gemiddeld formaat zonder verhoogd dak kennen we als minibusjes en terreinauto’s. Verder hebben we de bakwagens met open laadbak en bestelauto’s met een dubbele cabine. Tot slot zijn er de kleinere uitvoeringen met een verhoogd dak, de combo’s.

 

Als particulier een bestelauto kopen

Voor particulieren geeft een bestelauto meestal geen belastingvoordelen. Verder in dit artikel noemen we een uitzondering. Toch kan het handig zijn om een bestelauto te hebben. Het is makkelijk voor de boodschappen, een hobby, dieren of om mee op vakantie te gaan. De meeste bestelauto’s rijden op diesel, dat zie je terug in de wegenbelasting.

 

Een bedrijfsauto voor ondermemers

Kenmerkend voor een bestelauto is dat deze een laadruimte heeft welke is ingericht voor goederenvervoer. De laadruimte moet een vaste en vlakke laadvloer hebben, zonder zitplaatsen. Wil de Belastingdienst je auto als bedrijfsauto zien, dan moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De brandstof speelt dan voor de wegenbelasting geen rol.

 

Belastingvoordelen grijs kenteken

Ondernemers met een bestelauto komen in aanmerking voor een lagere motorrijtuigenbelasting. De auto heeft dan een grijs kenteken, wat feitelijk een geel kenteken is met belastingvoordeel. Wel stelt de Belastingdienst een aantal voorwaarden. De bestelauto moet in ieder geval ingericht zijn voor goederenvervoer. Overige eisen zijn:
– Kvk-inschrijving
– Btw-nummer
– Meer dan 10% zakelijk gebruik

 

Aanschafvoordeel: geen BPM

Als eerste eigenaar van een auto betaal je BPM-belasting. Koop je als zzp’er voor je bedrijf een nieuwe bestelauto? Dan betaal je meestal geen BPM. Voorwaarde is wel dat de bestelauto vijf jaar op bedrijfsnaam blijft. Gaat de auto eerder weg? Lees dan verderop wat je kan doen om terugbetaling te voorkomen.

 

Investeringsaftrek

Als je niet kiest voor operationale lease dan is je bestelauto een bedrijfsinvestering. Bij de Belastingdienst kan je dan gebruik maken van de investeringsaftrek. Een deel van het aanschafbedrag wordt dan afgetrokken van de winst.

 

Belastingvoordeel privé

Als je minder valide bent dan is een omgebouwde bestelauto een belangrijk vervoersmiddel. In veel gevallen kan je dan belastingvoordelen krijgen. In andere gevallen krijg je geen belastingvoordeel.

 

Eisen bestelautoverzekering

Een bestelauto verzekeren is op een paar punten anders dan je gewend bent. Bij gebruik geef je als zzp-er zakelijk op. Je mag dan de bestelauto voor je bedrijf én privé gebruiken. Kies je particulier gebruik? Dan zijn alle zakelijke ritten niet verzekerd. Geef vervolgens aan of je btw kan verrekenen. Een schade wordt dan in- of exclusief btw uitgekeerd.

 

Gevolgen particuliere verkoop of ombouw

Maak je gebruik van de BPM-vrijstelling? Dan moet je bij de volgende drie situaties alsnog BPM betalen. Namelijk als de bestelauto jonger dan vijf jaar is en je deze verkoopt aan een particulier. En als je de bestelauto ombouwt tot kamper of personenauto. En wanneer je stopt met je onderneming.

 

Verkopen met de bpm-doorschuifregeling

Het is gunstig om je bestelauto te verkopen aan een BPM-vrijgestelde ondernemer. De BPM-doorschuifregeling kan dan van kracht worden. Deze zegt dat de verkoper geen rest-bpm hoeft te betalen, maar je krijgt ook geen BPM terug. Zorg dat je voor de overschrijving een schriftelijke verklaring regelt.

 

Is een bestelauto kopen interessant?

Een bestelauto aanschaffen is niet voor iedereen interessant. Gekeken naar de Wegenbelasting is een kleine zuinige benzineauto nog steeds het goedkoopst. Heb je als zzp’er (laad)ruimte nodig? Dan ben je met een fiscaal aantrekkelijke bedrijfsauto goed af, zeker als die goedkoop is verzekerd.