Wat is een bestelauto?

wat is een bestelauto

Overweeg je een bestelauto aan te schaffen? Dan is het goed te weten welke fiscale voordelen er zoal zijn. Waar kan jij voordeel behalen? De belangrijkste aandachtspunten hebben we hieronder op een rij gezet...

Vijf soorten bestelauto’s

Bestelauto’s zijn in grofweg vijf categorieën in te delen. De bekendste hiervan zijn de grote (verhuis)bussen. Een gemiddeld formaat zonder verhoogd dak kennen we als minibusje of terreinwagen. Verder hebben we de bakwagens met open laadbak en bestelauto’s met een dubbele cabine. Tot slot zijn er de kleinere uitvoeringen met een verhoogd dak: de zogenoemde combo’s.

Als particulier een bestelauto kopen

Voor particulieren geeft een bestelauto meestal geen belastingvoordelen. Verderop in dit artikel wordt een uitzondering op deze regel behandeld. Ondanks het gebrek aan fiscale voordelen kan het tóch handig zijn om een bestelauto te hebben. Immers kan een busje gemakkelijk zijn voor boodschappen, een hobby, huisdieren of om mee op vakantie te gaan. De meeste bestelauto’s rijden op diesel, dat zie je terug in de wegenbelasting.

Een bedrijfsauto voor ondernemers

Kenmerkend voor een bestelauto is dat deze een laadruimte heeft welke is ingericht voor goederenvervoer. De laadruimte moet een vaste en vlakke laadvloer hebben, zónder zitplaatsen. Wil de Belastingdienst je auto als bedrijfsauto beschouwen, dan moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De brandstof speelt hoofdzakelijk een rol voor de wegenbelasting.

Belastingvoordelen grijs kenteken

Ondernemers met een bestelauto komen —afhankelijk van het actuele belastingstelsel— in aanmerking voor een lagere motorrijtuigenbelasting. De auto heeft dan een grijs kenteken, wat feitelijk een geel kenteken is met belastingvoordeel. Wel stelt de Belastingdienst een aantal voorwaarden aan grijze kentekens. De bestelauto moet in ieder geval ingericht zijn voor goederenvervoer. Overige eisen zijn:

  • KvK-inschrijving
  • Btw-nummer
  • Méér dan 10% zakelijk gebruik

Aanschafvoordeel: géén BPM

Als eerste eigenaar van een auto betaal je BPM-belasting. Koop je als ZZP’er voor je bedrijf een nieuwe bestelauto? Dan betaal je meestal geen BPM. Voorwaarde is wel dat de bestelauto vijf jaar op bedrijfsnaam blijft staan. Gaat de auto eerder weg? Lees dan verderop wat je kan doen om terugbetaling van de verschuldigde BPM te voorkomen.

Investeringsaftrek voor bestelauto

Zolang je niet kiest voor operationele lease, dan is je bestelauto een bedrijfsinvestering. Bij de Belastingdienst kan je dan gebruik maken van de investeringsaftrek. Een deel van het aanschafbedrag wordt dan afgetrokken van de winst.

Belastingvoordeel privé

Als je mindervalide bent, kan een omgebouwde bestelauto een onmisbaar vervoersmiddel zijn. In veel gevallen kan je dan belastingvoordelen krijgen.

Eisen bestelautoverzekering

Een bestelauto verzekeren, is op een paar punten anders dan je gewend bent. Bij gebruik geef je als ZZP’er zakelijk op. Je mag de bestelauto dan voor je bedrijf én privé gebruiken. Kies je particulier gebruik? Dan zijn zakelijke ritten NIET verzekerd. Geef bovendien aan of je btw kan verrekenen. Een schade wordt navenant inclusief óf exclusief btw uitgekeerd.

Gevolgen particuliere verkoop of ombouw

Maak je gebruik van de BPM-vrijstelling? Dan moet je bij de volgende drie situaties alsnog BPM betalen. Namelijk als de bestelauto jonger dan vijf jaar is en je deze verkoopt aan een particulier… Als je de bestelauto ombouwt tot camper of personenauto… Of als je stopt met jouw onderneming.

Verkopen met de BPM-doorschuifregeling

Het is gunstig om je bestelauto te verkopen aan een BPM-vrijgestelde ondernemer. De BPM-doorschuifregeling kán dan van kracht zijn. Deze zegt dat de verkoper geen rest-BPM hoeft af te dragen. Maar je krijgt ook geen BPM terug. Zorg dat je voor de overschrijving een schriftelijke verklaring regelt. Zo’n verklaring wordt ook wel ‘aangifteformulier rest-BPM’ genoemd.

Is een bestelautoverzekering afsluiten interessant?

Een bestelauto aanschaffen, is niet voor iedereen interessant. Gekeken naar de motorrijtuigenbelasting is een kleine zuinige benzineauto nog steeds het goedkoopst. Heb je als ZZP’er (laad)ruimte nodig? Dan ben je met een fiscaal aantrekkelijke bedrijfsauto goed af, zeker als deze goedkoop goedkoop verzekerd is.

KVK 16042333 | WFT-vergunning 12013756 | ©Goedkopebestelautoverzekering.nl 2004-2024