Bestelautoverzekering zakelijk of particulier?

bestelautoverzekering zakelijk

Moet je een bestelautoverzekering zakelijk of particulier afsluiten? Dit is volkomen afhankelijk van het gebruik van de bestelauto in kwestie. Wordt een bestelauto uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt, dan volstaat een particuliere bestelautoverzekering. Gebruik je een bestelauto zowel particulier als zakelijk, dan moet je de bus eveneens zakelijk verzekeren. Op een particuliere bestelautopolis is zakelijk gebruik namelijk 100% uitgesloten. Een sporadisch klantenbezoekje of vervoersritje van handelsgoederen dwingt jou al om voor een zakelijke bestelautoverzekering te kiezen.

Particulier versus zakelijk gebruik

Overigens kan het problemen opleveren als je een particuliere bestelautoverzekering af te sluiten zolang er op jou woonadres een bedrijf gevestigd is in het register van de Kamer van Koophandel. Bovendien zullen veel autoverzekeraars willen weten waarvoor een particuliere bestelbus gebruikt gaat worden indien je een bestelbus particulier wilt verzekeren. Misschien heb je een hobby waarbij je grote spullen vervoert… Bedrijf je een bepaalde sport waarbij je een flinke uitrusting gebruikt… Heb je grote huisdieren… Of is een gezinslid rolstoel-gebonden… Verzekeraars willen er namelijk zo zeker mogelijk van zijn dat een particulier verzekerde bestelauto ook écht privématig —en dus niet zakelijk— wordt gebruikt. Contacteer bij twijfel over de gebruiksvorm vrijblijvend onze klantenservice.

Premieverschil tussen privé en zakelijk

De verschillen in premie zijn gering als het gaat om zakelijk of particulier gebruik van de bestelauto. Voorwaarde is dan wel dat er qua zakelijk gebruik sprake is van vervoer van eigen goederen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een klusbedrijf hebt. Een zakelijke bestelautopremie kan zelfs een stukje goedkoper uitpakken dan de particulier equivalent. Dat komt omdat een zakelijke bestelauto doorgaans exclusief btw wordt verzekerd. Ook is het aanbod in particulier bestelautoverzekeringen relatief beperkt.

Andermans spullen vervoeren zoals bij een koerierdienst of maaltijdbezorger wordt een ander verhaal. Zakelijk personenvervoer zoals bij een taxibedrijf of autoverhuur is al helemaal maatwerk voor wat betreft de verzekering. De bestelautopremies liggen dan doorgaans een stuk hoger bij dit soort bijzonder zakelijk gebruik. Bovendien is het aanbod in taxiverzekeringen en koeriersautoverzekeringen véél geringer.

Acceptatieprocedure verzekeraars

Bij het overgrote merendeel van de grijze kentekens is sprake van zakelijk gebruik. Autoverzekeraars die zich op de zakelijke markt begeven, vinden bestelauto’s dan ook helemaal niet zo spannend. Zolang er géén sprake is van een probleemverleden (qua schadehistorie, strafblad e.a.) zullen zakelijke verzekeringsaanvragen dan ook veelal worden geaccepteerd. Er zijn echter ook autoverzekeraars die zich überhaupt niet in zakelijk gebruik mengen. Bij hen bestaat doorgaans niet eens de mogelijkheid om een bestelauto of personenauto zakelijk te verzekeren.

Bij ons vormt de acceptatie van grijze kentekens doorgaans geen enkel probleem. Via onze vergelijkginsmodule kun je gewoon een verzekering afsluiten voor een grijs kenteken. Houd dus wel rekening met het exacte gebruik van de bestelauto als je een premieberekening maakt.

Personenvervoer uitgesloten

Een bestelauto particulier verzekeren, is onderaan de streep hartstikke denkbaar. Echter is personenvervoer dan niet toegestaan. Zo mogen er geen zitplaatsen in de laadruimte gemonteerd zijn. Met particulier gebruik is bedrijfsmatig rijden sowieso NIET verzekerd. Wordt een bestelbus ook maat enigszins bedrijfsmatig gebruikt? Verzeker de betreffende bestelauto dan ook als zodanig!

Kies simpelweg voor wat van toepassing is: bestelautoverzekering zakelijk of particulier? Doe je dit niet, dan loop je de kans dat de verzekeraar bij schade beduidend minder uitkeert of überhaupt geen dekking biedt. Via GoedkopeBestelautoverzekering.nl verzeker je jouw bedrijfsauto direct voor particulier óf zakelijk gebruik. De keuze is aan jou!

KVK 16042333 | WFT-vergunning 12013756 | ©Goedkopebestelautoverzekering.nl 2004-2024